HYPERVENTILATIE

OPLEIDING
CHRONISCHE HYPERVENTILATIE BEHANDELING
VOOR PROFESSIONALS

OPLEIDING VOOR DE BEHANDELING VAN CHRONISCHE HYPERVENTILATIE

Ademhalingsproblemen, zoals hyperventilatie, angst en paniek manifesteren zich steeds vaker in de praktijk van gezondheidsprofessionals als behandelingsindicaties. Tevens ervaren wij als zorgverleners dagelijks een zekere mate van professionele druk.

Het vergaren van diepgaande kennis en inzicht in deze klachten is van essentieel belang voor een effectieve behandeling. Deze educatieve cursus met een online programma en een praktijkdag biedt een uitgebreide verklaring van de oorzaken, gevolgen en behandelingsmethoden voor ademhalings- en energie gerelateerde problemen.


Een cruciaal aspect van deze aanpak omvat het aanleren van lichaamsontspanning en het leren doseren van je energie met behulp van je ademhaling. 

De online cursus bestaat uit verschillende modules waarin we dieper ingaan op de symptomatologie van een ontregelende ademhaling en de rol van kooldioxide. Tijdens de praktijkdag worden ontspannings- en ademhalingsoefeningen aangeleerd die zowel voor persoonlijk gebruik als in de professionele praktijk kunnen worden toegepast. Een overzicht van de inhoud van de modules kan u verder op deze pagina vinden.

Binnen deze online cursus verkennen we ook de techniek van hartcoherentie (voornamelijk praktijkgericht). Deze methode biedt effectieve, eenvoudige oefeningen die zowel jijzelf als je patiënten in staat stellen om in elke situatie en op elk moment beter met stress en complexe situaties om te gaan. Het hart neemt hierbij een centrale rol in. Tijdens de praktijkdag leren we hoe biofeedback zowel voor persoonlijk gebruik als in de professionele praktijk kan worden toegepast.


De praktijkdag vindt plaats in een aangename omgeving en verloopt op een ontspannen manier. We hanteren een rustig tempo, zodat je zelf een dag vol ontspanning en leerervaringen kunt ervaren.

DE TRAINING CHRONISCHE HYPERVENTILATIE BESTAAT UIT:

  • Een online cursus met video’s en audiobestanden (5 uur)
  • Een trainingsdag op locatie, inclusief dranken, koffiebreaks en lunch
  • Het boek  ‘Hyperventilatie, angst en paniek’ en het boek 'Blijven ademen'
  • Of (wie de boeken al heeft) krijgt een pakje myotape voor volwassenen en myotape voor kinderen
  • Het gratis gebruik van de Moonbird of Inner Balance tijdens de trainingsdag
  • Een certificaat van 'Blijven ademen'

DATA EN LOCATIE:

VRIJDAG 26 APRIL (9.15u tem 16.00u)

VRIJDAG 24 MEI (9.15u tem 16.00u)

VRIJDAG 20 SEPTEMBER (9.15u tem 16.00u)

ZATERDAG 26 OKTOBER (9.15u tem 16.00u)
ZATERDAG 30 NOVEMBER (9.15u tem 16.00u)


Locatie: Atelier PUUUR, Kreupelstraat 15 in Eppegem
Prijs: € 322 (excl. 21% BTW)

Inclusief de online cursus, de 2 boeken of myotape, het gebruik van de Inner Balance of Moonbird, lunch, drank, versnaperingen en een certificaat.


Opleiding geaccrediteerd voor Pro-Q-kiné. Kwaliteitsbevordering voor kinesitherapeuten.

Opleiding geaccrediteerd door de ABP-BVP voor CPD – Continuous Professional Development.

INHOUD VAN DE MODULES

  1. Hoe doorloop je deze online cursus?
  2. Mijn verhaal

In deze module krijg je een overzicht van wat je kan verwachten tijdens de online training. Hoe je de cursus effectief kan doorlopen en krijg je een kijkje in mijn persoonlijk verhaal dat de basis heeft gelegd voor de informatie die je gaat ontdekken.

  1. Bewust worden van je ademhaling
  2. De verschillende adempatronen
  3. Waarom ademen?
  4. Hoe werkt de ademhaling?
  5. Waar komt de ademprikkel vandaan?
  6. Wat is een goede ademhaling?
  7. Wanneer adem je meer?
  8. Welke voordelen heeft een goede ademhaling?
  9. Ademhaling en klachten
  10. Het belang van je middenrif
  11. Test je eigen ademhaling

In module 2 duiken we dieper in de essentie van de ademhaling. We beginnen met het bewust worden van je ademhaling en waarom dit bewustzijn zo een cruciale rol speelt. Je zal ontdekken waarom ademen meer is dan alleen zuurstof in- en koolstofdioxide uitademen. We ontrafelen de complexiteit van hoe de ademhaling werkt, inclusief de verschillende adempatronen die er bestaan. Na deze module zal je een stevige basis hebben om te begrijpen wat een goede ademhaling inhoudt en waarom dit de sleutel is tot een gezonder lichaam.


  1. Wat is een verkeerde ademhaling?
  2. Het koolzuurverhaal
  3. Koolzuur : de belangrijkste speler
  4. Ademhaling en klachten
  5. De functies van koolzuur
  6. De gevolgen van een tekort aan koolzuur 

Module 3 brengt ons bij een belangrijk onderwerp : problemen met de ademhaling, met de nadruk op hyperventilatie. We duiken diep in de wereld van een verkeerde ademhaling en de invloed ervan op ons welzijn. Je krijgt inzicht in het fascinerende ‘koolzuurverhaal’ en gaat begrijpen welke klachten kunnen ontstaan als gevolg van een verkeerde ademhaling. We verkennen ook hoe je lichaam zich aanpast en compenseert. De rol van het middenrif en het belang van een neusademhaling worden benadrukt, evenals praktische testmethoden om je ademhaling te evalueren en te verbeteren.

  1. De werking van het angstmechanisme
  2. Het stappenplan

In module 4 zullen we de werking van het angstmechanisme bespreken en een stappenplan presenteren voor het omgaan met angst. 

  1. Chaos, coherentie en hartritmevariabiliteit
  2. Hartcoherentie oefeningen
  3. Hartcoherentie is meetbaar
  4. Een eenvoudige ademhalingsbegeleider
  5. Wat is hartcoherentie : een korte samenvatting

In module 5 gaan we dieper in op hartcoherentie en de praktische oefeningen die de samenwerking tussen ons hart en brein verbeteren. Deze oefeningen zijn gericht op het verminderen van stress en het bevorderen van emotionele balans. We zullen ook de meetbaarheid van hartcoherentie bespreken. Dit betekent dat we ons zenuwstelsel en emotioneel evenwicht kunnen beoordelen en verbeteren door gebruik te maken van nauwkeurige metingen en feedbackmechanismen.

  1. Het belang van regelmaat
  2. Observeer je ademhaling
  3. Focus op de neus
  4. Korte focus op dit moment
  5. Korte opbouw koolzuur
  6. Lange opbouw koolzuur
  7. Hartcoherentie
  8. Box Breathing
  9. 4-7-8 Andrew Weil
  10. Yoga Nidra mediatie met en zonder muziek
  11. Yoga Nidra slaap met en zonder muziek
  12. Yoga Nidra ontspanning met en zonder muziek
  13. Het losmaken van het middenrif
  14. Wisselende neusademhaling
  15. Extra tips oefeningen

In module 6 gaan we praktisch aan de slag. Hier ontdek je een scala aan oefeningen die specifiek zijn ontworpen om je ademhaling te reguleren. We benadrukken het belang van regelmaat en zelfobservatie van je ademhaling. Je leert technieken om je beter te focussen en hoe je geleidelijk koolstofdioxide kan opbouwen. Deze module biedt je een gereedschapskist van ademhalingsoefeningen die aangenaam en haalbaar zijn om ze vol te houden.


  1. Voeding
  2. Beweging
  3. Slaap
  4. Gedachten
  5. Doseren en recupereren
  6. Zelfzorg

Module 7 brengt de ademhaling in de context van je algehele levensstijl. We verkennen hoe voeding, beweging, slaap, gedachten en zelfzorg allemaal van invloed zijn op je ademhaling en welzijn. Door een holistische aanpak krijg je inzicht in hoe deze elementen met elkaar verweven zijn en elkaar beïnvloeden. Je leert praktische strategieën om je levensstijl aan te passen en zo een gezonde ademhaling te bevorderen. 

  1. Acceptatie
  2. Maak het bespreekbaar
  3. Tips voor je naasten
  4. Het gebruik van medicatie
  5. Het belang van sociale contacten

Deze module behandelt de emotionele en sociale aspecten van de ademhaling. Hier draait het om acceptatie van je situatie en het open bespreken ervan. Je krijgt advies over hoe je je naasten kunt betrekken en ondersteunen in je reis naar een gezondere ademhaling. Daarnaast gaan we in op het mogelijke gebruik van medicatie en het belang van het onderhouden van sociale contacten.

1. Ademen en praten

2. De positie van je tong

3. Een goede zithouding

4. Wat na het gapen of zuchten?

5. Het belang van magnesium

6. De kracht van acupressuur


In deze laatste module delen we aanvullende tips en inzichten die een laatste steuntje in de rug zijn voor een levenslange reis naar een optimale ademhaling en welzijn.

Share by: