TINNITUS, HYPERACUSIS & MISOFONIE

TINNITUS, HYPERACUSIS EN MISOFONIE

WAT IS TINNITUS, HYPERACUSIS EN MISOFONIE?

Tinnitus, hyperacusis en misofonie zijn auditieve aandoeningen die verschillende aspecten van het gehoor en de perceptie van geluid beïnvloeden.


Tinnitus: verwijst naar het ervaren van geluiden in het oor of in het hoofd zonder externe geluidsbron. Dit kan variëren van een constant gezoem tot fluitende, suizende of pulserende geluiden.


Hyperacusis: is een aandoening waarbij er een verhoogde gevoeligheid is voor normale alledaagse geluiden. Geluiden die voor anderen normaal lijken, kunnen voor mensen met hyperacusis onaangenaam luid of zelfs pijnlijk zijn.


Misofonie: verwijst naar een sterke emotionele reactie op specifieke geluiden, vaak als gevolg van irritatie, woede of stress. Mensen met misofonie ervaren negatieve emoties bij het horen van bepaalde geluiden, zoals smakken, kauwen of ademen.





MULITDISCIPLINAIRE AANPAK

De behandeling van tinnitus, hyperacusis en misofonie vraagt om een multidisciplinaire aanpak, waarbij ademhalingsoefeningen een rol spelen. Deze oefeningen zijn gunstig voor stressvermindering, bevorderen ontspanning, en kunnen de aandacht van het constante geluid afleiden. Door het verbeteren van de bloedcirculatie en het ontspannen van de spieren kunnen ademhalingstechnieken bijdragen aan het verlichten van deze onaangename symptomen.


Deze alomvattende aanpak wordt gecoördineerd in samenwerking met het tinnitus expertise centrum onder leiding van audioloog Professor Bart Vinck. Hij initieert het behandeltraject, en dit programma fungeert als nazorg om de effectiviteit van de behandeling te waarborgen.

MEER INFO BEHANDELPLAN

Het expertisecentrum “ON-GEHOORD” te Brugge onder leiding van Prof Bart Vinck, en de daaraan verbonden eerstelijns zorgpunten over heel Vlaanderen, bieden een snel en multidisciplinair zorgtraject aan voor patiënten met tinnitus en overgevoeligheidsaandoeningen voor geluid.



DIT IS HOE WE JE HELPEN MET JE NAZORG

Na de training weet je weer hoe je op een correcte manier moet ademen. Je krijgt hiervoor alles aangereikt wat je nodig hebt: kennis, informatie, makkelijk toepasbare oefeningen en tools! Dit alles in korte en bondige video’s. Je hoeft dus niet hele teksten door te nemen. De inhoud is overzichtelijk en duidelijk uitgelegd aan de hand van illustraties en
beeldmateriaal.

Alle oefeningen kan je downloaden op je computer of smartphone en je

krijgt voor altijd toegang tot de training, inclusief alle toekomstige updates.


Prijs: € 149 (incl. BTW)





Ik koop het programma

INHOUD VAN DE MODULES

  1. Hoe doorloop je deze online cursus?
  2. Mijn verhaal

In deze module krijg je een overzicht van wat je kan verwachten tijdens de online training. Hoe je de cursus effectief kan doorlopen en krijg je een kijkje in mijn persoonlijk verhaal dat de basis heeft gelegd voor de informatie die je gaat ontdekken.

  1. Bewust worden van je ademhaling
  2. Waarom ademen?
  3. Hoe werkt de ademhaling?
  4. Adempatronen
  5. Wat is een goede ademhaling?
  6. Wanneer adem je meer?
  7. Welke voordelen heeft een goede ademhaling?

In module 2 duiken we dieper in de essentie van de ademhaling. We beginnen met het bewust worden van je ademhaling en waarom dit bewustzijn zo een cruciale rol speelt. Je zal ontdekken waarom ademen meer is dan alleen zuurstof in- en koolstofdioxide uitademen. We ontrafelen de complexiteit van hoe de ademhaling werkt, inclusief de verschillende adempatronen die er bestaan. Na deze module zal je een stevige basis hebben om te begrijpen wat een goede ademhaling inhoudt en waarom dit de sleutel is tot een gezonder lichaam.

  1. Wat is een verkeerde ademhaling?
  2. Het koolzuurverhaal
  3. Welk klachten kan je hebben?
  4. Wat bepaalt de ademprikkel?
  5. Je lichaam is slim en compenseert
  6. Het belang van je middenrif
  7. Test je eigen ademhaling
  8. De voordelen van een neusademhaling
  9. Het vrijmaken van je neus
  10. Het gebruik van de relaxator

Module 3 brengt ons bij een belangrijk onderwerp : problemen met de ademhaling, met de nadruk op hyperventilatie. We duiken diep in de wereld van een verkeerde ademhaling en de invloed ervan op ons welzijn. Je krijgt inzicht in het fascinerende ‘koolzuurverhaal’ en gaat begrijpen welke klachten kunnen ontstaan als gevolg van een verkeerde ademhaling. We verkennen ook hoe je lichaam zich aanpast en compenseert. De rol van het middenrif en het belang van een neusademhaling worden benadrukt, evenals praktische testmethoden om je ademhaling te evalueren en te verbeteren.


  1. Het belang van regelmaat
  2. Observeer je ademhaling
  3. Focus op de neus
  4. Korte focus op dit moment
  5. Korte opbouw koolzuur
  6. Lange opbouw koolzuur
  7. Hartcoherentie
  8. Box Breathing
  9. 4-7-8 Andrew Weil
  10. Yoga Nidra mediatie met en zonder muziek
  11. Yoga Nidra slaap met en zonder muziek
  12. Yoga Nidra ontspanning met en zonder muziek
  13. Het losmaken van het middenrif
  14. Extra tips oefeningen

In module 4 gaan we praktisch aan de slag. Hier ontdek je een scala aan oefeningen die specifiek zijn ontworpen om je ademhaling te reguleren. We benadrukken het belang van regelmaat en zelfobservatie van je ademhaling. Je leert technieken om je beter te focussen en hoe je geleidelijk koolstofdioxide kan opbouwen. Deze module biedt je een gereedschapskist van ademhalingsoefeningen die aangenaam en haalbaar zijn om ze vol te houden.

  1. Voeding
  2. Beweging
  3. Slaap
  4. Gedachten
  5. Doseren en recupereren
  6. Zelfzorg

Module 5 brengt de ademhaling in de context van je algehele levensstijl. We verkennen hoe voeding, beweging, slaap, gedachten en zelfzorg allemaal van invloed zijn op je ademhaling en welzijn. Door een holistische aanpak krijg je inzicht in hoe deze elementen met elkaar verweven zijn en elkaar beïnvloeden. Je leert praktische strategieën om je levensstijl aan te passen en zo een gezonde ademhaling te bevorderen. 

  1. Acceptatie
  2. Maak het bespreekbaar
  3. Tips voor je naasten
  4. Het gebruik van medicatie
  5. Het belang van sociale contacten

Deze module behandelt de emotionele en sociale aspecten van de ademhaling. Hier draait het om acceptatie van je situatie en het open bespreken ervan. Je krijgt advies over hoe je je naasten kunt betrekken en ondersteunen in je reis naar een gezondere ademhaling. Daarnaast gaan we in op het mogelijke gebruik van medicatie en het belang van het onderhouden van sociale contacten.


  1. Ademen en praten
  2. De positie van je tong
  3. Een goede zithouding
  4. Wat na het gapen of zuchten?
  5. Het belang van magnesium
  6. De kracht van acupressuur

In deze laatste module delen we aanvullende tips en inzichten die een laatste steuntje in de rug zijn voor een levenslange reis naar een optimale ademhaling en welzijn.

TINNITUS, EEN SCHADUW VAN GELUID


In dit boek probeert professor en wereldautoriteit in de audiologie Bart Vinck een antwoord te formuleren op deze vragen. Hij gaat hij dieper in op stilte, geluid en ons gehoor en beschrijft hoe tinnitus en hyperacusis kunnen ontstaan. Verder vertelt hij over deverschillende gedaanten van tinnitusen hyperacusis en bespreekt ten slotte de mogelijke behandelingen. Een multidisciplinaire aanpak op maat van de individuele patiënt, zoals die in de praktijk gebracht wordt door zijn expertisecentrum On-gehoord, is de sleutel tot een succesvolle behandelmethode.


In het boek vertellen verder nog zes mensen met tinnitus hun verhaal. Ze beschrijven hoe hun tuut hen tot wanhoop dreef en hoe ze dankzij professor Vinck erin slaagden een nieuw pad te bewandelen, met hun tinnitus als passagier op de schouder.

Doorheen het boek verbeeldt acteur en theatermaker Karel Vingerhoets met poëzie en collages zijn tinnitustraject sinds een geweerschot op de scène zijn leven veranderde. Tot slot brengt hij met ‘Schaduw van geluid’ verslag uit van zijn beproeving. Want: “Ook uit een glas waar een barst in zit kan nog gedronken worden”.


TINNITUS, EEN SCHADUW VAN GELUID is een boek voor alle patiënten, hun omgeving en hulpverleners, met een hoopvolle boodschap: er bestaat een (uit)weg naar een beter leven, een betere levenskwaliteit ís mogelijk.

Meer info
Share by: